Публична лекция на тема „Светът е голям и измама дебне навсякъде“

На 07.03.2018 г. лекция посветена на финансовите измами и противодействието им пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ изнесе г-н Димитър Тошев. Събитието бе организирано в рамките на дисциплината „Актуални проблеми на отбраната и сигурността“, водена от проф. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ . Срещата бе част от установената от няколко години практика катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС да среща своите възпитаници със специалисти в сферата на сигурността и отбраната.
Г-н Димитър Тошев е завършил магистърска специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Корпоративна сигурност“, водена от катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС. След дипломирането си започва работа като специалист в областта на противодействието на финансовите измами, като последователно работи в няколко организации в страната. Член на българския клон на Association of Certified Fraud Examiners,.
„Проблематиката в областта на финансовите измами е изключително актуална, тъй като начините на извършването им непрекъснато се усложнява. Добре прикрити са и трудно се разследват.“ С тези думи започна представянето си г-н Тошев.
Студентите бяха запознати с различните форми на измами, като и с най-модерните технически средства и оборудване за тяхното осъществяване. Кражбата на самоличност, прането на пари, фалшифицирането на профили са само част от голямото разнообразие на измами днес. Представен бе богат снимков и видео материал за операциите по фишинг, фарминг, смишинг и източване на банкови карти.
Наред с това бяха изведени ключовите личностни характеристики на измамниците, като манипулативност, нарцизъм, меркантилност и импулсивност, които определят конкретния човек, като склонен да извърши измама.
Посланието, което г-н Димитър Тошев отправи към студентите в края на срещата бе: „Не идентифицирайте престъпниците само по външния вид, потенциален е всеки един“. И още: „Вашата лична сигурност и сигурността на вашите данни, зависят от вашата хигиена на използване на интернет технологиите“.

Текст: Светла Александрова, IV курс, специалност „ИОС“