Посещение в Мюнхен по проекта на НАТО SfP 982063

img_6518-1.JPGОт 26 до 29 ноември преподавателският състав на катедра “Национална и регионална сигурност” бе на работно посещение в град Мюнхен, Германия. Визитата бе проведена в рамките на проекта на НАТО „Управление на свързани със сигурността научни изследвания в подкрепа на промяната в отбранителната промишленост” (Management of Security Related R&D in Support of Defence Industrial Transformation – SfP 982063)” с цел Обучение на обучаващи (Training of Trainers). Домакин бе г-н Хайнрих Бух директор на проекта от страна на НАТО и член на Института за интелигентни информационни системи към Университета на Бундесвера в Мюнхен.

В програмата бяха включени срещи с представители на научно-изследователски организации – Университета на Бундесвера в Мюнхен, а също представители на бизнеса – KMW, IABG, SIEMENS, LOG.[:]

itis3-1.jpgПрез първия ден на посещението участниците бяха запознати с работата на Института за интелигентни информационни системи /ИИИС/ към Университета на Бундесвера в Мюнхен. Институтът е създаден през март 1993 г. като неправителствена организация. Съставът му включва около 100 души – 60 професори /около 1/3 от професорите от Университета на Бундесвера членуват в института/ и 40 души изследователи. Институтът е независим във финансово отношение, като приходите за издръжката му се набавят от разработката на проекти. Годишният приход на организацията е 2,5 млн. евро. Изследователи ангажирани в института представиха пред присъстващите резултати от своите разработки в областта на моделирането на системи за управление, верифициране, валидиране и акредитиране на моделиране и симулация и др. Срещата бе проведена в сградата на Института на територията на Университета на Бундесвера.

След срещата в ИИИС се състоя представяне на дейността на компанията LOG. Господин Фолке Ризе – прокурист на фирмата запозна присъстващите с услугите предоставяни от нея. По време на последвалата дискусия бяха поставени много интересни въпроси, някои от които засягащи логистичното осигуряване в Българската армия. Срещата бе проведена в Университета на Бундесвера и продължи повече от предвиденото.

Според програмата на 28 ноември се състояха разговори в централата на Krauss-Maffei Wegmann & Co. /KMW/. Компанията е един от най-големите производители на бойни машини в Европа. Сред продуктите й с най-голяма известност се ползват танковете “Леопард 1” и “Леопард 2”, които са на въоръжение в армиите на много европейски страни – Германия, Австрия, Финландия, Испания, Гърция, Швеция и др. След представянето на дейността и продуктите на компанията, бяха направени демонстрации с танк “Леопард 2” и бронирана машина “Динго”. На работен обяд бяха обсъдени различни въпроси, имащи отношение към научната политика на компанията и възможностите за производствено коопериране в рамките на страната и Европа.

02.jpgНа срещата със служители на SIEMENS бяха представени съвременни системи за физическа сигурност и наблюдение от разстояние. Участниците имаха възможност да се запознаят и видят как на практика работи системата за видео наблюдение и как е организиран пропускателният режим в сградата на компанията в Мюнхен.

През последния ден 03.jpgна посещението бяха проведени срещи в централата на IABG в град Отобрун близо до Мюнхен. Домакин бе г-н Манфред Брайтингер старши вицепрезидент на направлението “Отбрана и сигурност”. IABG е създадена през 1961 г. от германското правителство, като център за анализ и изпитване за нуждите на авиационната индустрия. Днес тя е водещ доставчик на технологични и научни услуги в Европа. В нея са заети повече от 1 000 души, които работя в следните направления: тестване на автомобили, информационни и комуникационни системи, транспорт и околна среда, авиация, космически изследвания и отбрана и сигурност.

Въпреки изключително сгъстената програма на посещението, участниците имаха възможност да се запознаят със забележителностите на Мюнхен.

05.jpg04.jpg07.jpg06.jpg