Лекция на тема „Информационна сигурност в корпорациите”

lecture_it_securityВ изпълнение на споразумение за сътрудничество между УНСС и международната компания „Съдърланд Глобъл Сървисиз” ЕООД, на 20.04.2017 г. под формата на лекция на тема „Информационна сигурност в корпорациите” бе осъществена поредната успешна съвместна инициатива.

Гост-лектор бе г-н Никифор Борисов, IT експерт в „Съдърланд Глобъл Сървисиз” ЕООД. Присъстваха главно студенти от втори курс, поднаправление „Икономика, общество и човешки ресурси”, изучаващи дисциплината „Корпоративна сигурност, водена от катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС.  В лекцията взе участие и г-жа Катерина Куртева,  мениджър „Връзка с образователни институции“ в компанията.

В презентацията си г-н Борисов се спря на актуалността и важността на темата за информационната сигурност в контекста на сигурността на бизнес организациите. Информационната сигурност има за задача да осигури защита необходима за постигане на целите на организацията, обобщи накратко той.

Присъстващите бяха запознати с функциите на IT отдела в една компания, с принципите и инструментите, които се прилагат за гарантиране на информационната сигурност. Лекторът представи и някои интересни казуси от световния опит в областта на информационната сигурност. В края присъстващите студенти зададоха въпроси.

Споразумението за сътрудничество между УНСС и международната компания „Съдърланд Глобъл Сървисиз” ЕООД  бе подписано на 24.06.2016 г. от Ректора на УНСС проф. д.ик.н Стати Статев и директора на компанията г-н Димитър Гълъбов. За координатор по споразумението бе определен проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”. До сега бяха организирани различни инициативи, в т.ч. конкурс за студентско есе, гостуване на лектори, презентации и др.