Публична лекция на посланикa на Арабска република Египет в България

2На 04.04.2017г. се проведе публична лекция на Н.Пр.Манал Ел Шинауи, посланик на Арабска Република Египет в Република България. Лекцията беше изнесена пред студенти и преподаватели, както от катедра „Национална и регионална сигурност“, така и от целия университет. Срещата бе открита от доц. д-р Поля Кацамунска – зам. декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Управление и администрация“.

Посланик Манал Ел Шанауи акцентира върху традиционните връзки между двете държави, които през изминалата година отбелязаха 90 години от началото на двустранното сътрудничество.

Египет е най-големият търговски партньор на България в Африка, като има и огромна роля за стабилността в региона. През 2011-2013г. в страната са проведени две революции, които поставят началото на нова демократична ера в страната. Създадена е нова конституция и Египет се превръща в модерна държава, гледаща към бъдещето.

Голяма част от населението са млади хора (около 70%). В тази връзка в страната са проведени две младежки конференции, под егидата на президента, на които са очертани перспективи за развитие във всички сфери на живота.

Ректорът на университета проф.д.ик.н. Стати Статев връчи на посланика сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция.