УНСС и катедра „Национална и регионална сигурност“ домакин на мисия на МААЕ по магистърската програма по „Ядрена сигурност“

Kатедра „Национална и регионална сигурност“ беше домакин на среща на Мисията по Програмата за техническо сътрудничество на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), във връзка с успешната магистърска програма по Икономика на отбраната и сигурността със специализация „Ядрена сигурност“, с преподаване на английски език, с ръководител проф. д-р Димитър Димитров, ръководител катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“. Тази година се организира трети прием по програмата. Проф. Димитров подчерта, че програмата е международна и единствена в света като включва учени, преподаватели и изследователи от различни университети, институти и организации от България и чужбина, и се осъществява с подкрепата на МААЕ и АЯР.

dsc_0140

????????????????????????????????????

На срещата присъстваха доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, Камолмас Жайен, одитор към МААЕ, Боян Остоич от офиса за вътрешен одит, Александър Рогачев, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Валентин Велев от АЯР. В представянето на програмата взеха участие и студентите от двете групи по „Ядрена сигурност“.

Проф. Димитров представи програмата, която е разработена и се реализира в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и МААЕ, подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ Юкия Амано по време на посещеншито му в София през юни 2014 г. Координатор по изпълнение на споразумението от страна на нашия университет е проф. Димитров.

dsc_0143

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

dsc_0153

Представителите на Международната агенция за ядрено регулиране зададоха различни въпроси, свързани с програмата, подобряването на учебния процес, комуникацията между УНСС и МААЕ. В дискусията взеха активно участие и присъстващите студенти от магистърската програма.

dsc_0171 dsc_0177 dsc_0182 dsc_0188dsc_0196