Участие на наши студенти в работен семинар на тема „20 години принос на НАТО към регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион“

adela1Студенти от катедра „Национална и регионална сигурност“ взеха участие в работен семинар на тема  „20 години принос на НАТО към регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион: Перспективата на България за възможностите и предизвикателствата по пътя напред“.
На 24.02. 2017г. във Военен клуб, гр. Пловдив, сдружение „Джордж С. Маршал“ – България, съвместно с дирекция „Публична дипломация“ на НАТО, Министерството на отбраната на Република България, Посолството на САЩ в България, фондация „Конрад Аденауер“ в България, под патронажа на президента на Република България в периода 1997-2002 г. – г-н Петър Стоянов, организира събитие на тема: „ 20 години принос на НАТО към регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион: Перспективата на България за възможностите и предизвикателствата по пътя напред “. Събитието бе организирано, по случай 20-тата годишнина от кандидатстването на страната ни в НАТО.
Бакалаврите Светла Александрова ( ИОС, 3трети курс), Невена Панева (ИОС, трети курс) и Адела Бозмарова (Корпоративна сигурност, магистър) бяха сред 20-те студенти, избрани да вземат участие в работния семинар на събитието.
По време на семинара, студентите имаха възможността да видят презентация, свързана с НАТО и членството на България в него, представена от Виолета Кехайова, представител на сдружението. Студентите също така задаваха своите въпроси на организаторите на събитието, свързани с работата и структурата на Алианса и дискутираха различни актуални казуси и проблеми.
След това, студентите участваха в симулационна игра,  в която разделени на групи от по 5 човека, изготвиха списък с най – приоритетните предизвикателства пред Алианса, които говорителя на всяка група представи пред аудиторията. По време на работния семинар присъстваха представители от НАТО, фондация „Конрад Аденауер“ в България, както и експерти от сдружение „Джордж С. Маршал“. Студентите имаха специална възможност да представят съвместната си работа и да чуят мнението и коментарите на представителя от Главната квартира на НАТО – Роберт Пшчел.
Работата на студентите по време на работния семинар бе представена и на втората част на мероприятието – панелната дискусия,  с участието на президент Петър Стоянов, г-н Стефан Петров – служебен заместник-министър на отбраната на Република България, г-н Джейми Ший – заместник помощник генерален секретар по възникващите предизвикателства за сигурността на НАТО, г-н Роберт Пшчел – представител от Главната квартира на НАТО, полк. Джеймс Кроухърст – аташе по отбраната на САЩ в България и г-н Торстен Гайслер – ръководител на фондация „ Конрад Аденауер “ в България.
Участниците получиха и сертификати от сдружение „Джордж С. Маршал“, за участието и работата си по време на семинара.

ТЕКСТ: АДЕЛА БОЗМАРОВА, магистър, Корпоративна сигурност.

adela2 adela3