Представяне на международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ на Генералната конференция на МААЕ във Виена

14488841_601951709976291_1018259342_o

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н Стати Статев задно с проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на нашата катедра, представиха на 27 септември  магистърската програма „Ядрена сигурност“ пред посланици, преподаватели и експерти от различни научни звена на страни от Европа, Азия и Африка по време на Генералната конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) във Виена.

Събитието беше организирано от Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, представлявано от постоянния представител на Република България доц. д-р Светослав Спасов и финансирано от Комуникационната стратегия на Република България. Приветствия поднесоха още доц. д-р Светослав Спасов,  Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан, Хуан Карлос Лентихо и Димитри Никонов, отговарящ за Програмата за развитие и международното коопериране към дирекция „Образование по ядрена сигурност“.

14536724_601951396642989_1622880351_o

В своето изказване ректорът на УНСС очерта ключовите моменти: от зараждането на идеята до реализирането на магистърската програма с подписването на споразумението между УНСС и  МААЕ по време на визитата в София на генералния директор на Агенцията Юкия Амано. Проф. Статев отбеляза, че тази програма сама по себе си е уникална не само в Европа, но и в света и аргументира тезата защо УНСС е университетът, който обучава студенти в тази област.

В презентацията си на магистърската програма проф. Димитров подчерта, че заслуга за нейния успех имат преподавателите и ръководството на УНСС, лекторите от СУ „Св. Климент Охридски“, Техническия университет, Българската академия на науките, АЕЦ „Козлодуй“, Агенцията по ядрено регулиране и гост-лекторите на МААЕ.

14509370_601951636642965_820171289_n

Директорът на отдел „Ядрена сигурност“ към департамента „Ядрена сигурност и безопасност“ при МААЕ Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан благодари на проф. Статев и проф. Димитров за успешния старт и подчерта: „Тази програма е първата в света, която изцяло следва и отразява насоките в образованието по ядрена сигурност, утвърдени от МААЕ през 2010 г. Магистърската програма на УНСС отразява нарастващия интерес към специалността и предлага навременно възможността на студентите да се докоснат до най-съвременното обучение в областта. Програмата предлага най-добрия академичен опит посредством визити, теоретични упражнения и примери. Разбира се, тази програма нямаше как да бъде осъществена без допълнителна финансова подкрепа от МААЕ. Благодаря на УНСС!“.

Лентихо, зам.-генерален директор на МААЕ, каза, че програмата носи както ползи за България, така и за международната общност поради същността на обучителния процес и нейния принос в подпомагането на глобалната система за ядрена сигурност. Присъединявам се към поздравленията към създателите на програмата и им пожелавам тя да бъде много успешна и в дългосрочен аспект, отбеляза той.

14489606_601951553309640_783653130_o

„Интересът в световен мащаб към програми за обучение в областта на ядрената сигурност е много голям и редица държави от Азия, Африка и Европа решиха да поемат по този път. Поздравявам Университета за национално и световно стопанство за усилията и за огромното постижение в създаването на магистърската програма „Ядрена сигурност“, каза Димитри Никонов.