Международна ядрена конференция „Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“

Катедра „Национална и регионална сигурост“ на УНСС взе участие в Традиционната международна ядрена конференция „ Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ , организирана от Булатом, под патронажа на Министерство на енергетиката и Агенцията за ядрено регулиране.

Международният форум бе тридневен и се проведе в периода 15-17 юни в Златни пясъци. На форума присъстваха ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „ Икономика на инфраструктурата“ , проф. д-р. Димитър Димитров,  научният секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“ , ас.д-р. Екатерина Богомилова, като те бяха придружени от четвъртокурсници от специалност „ Икономика на отбраната и сигурността“  и магистри от специалност „ Ядрена сигурност“ .

На откриването на конференцията присъстваха министърът на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова, собственикът на „Риск инженеринг“, г-н Богомил Манчев, заместник председателят на Комисията по енергетика, г-н Валентин Николов и други.

В сесиите взеха участие представители от Foratom (Белгия), Росатом (Русия) и ПАО НПП Радий (Украйна). Презентации представиха също и посланниците в Република България на Франция, Унгария, Южна Африка и Словакия.

Всеки ден от конференцията бе разделен на две сесии, с различни теми, в които бяха разгледани различни въпроси на енергетиката и взимаха участие различни представители от енергийния сектор, като АЕЦ „Козлодуй“, „Риск инженеринг“ ДП РАО, СП „ПХ РАО Нови хан”, ДП РАO, СП „РАО Козлодуй” и други.

Преподавателите и студентите имаха възможност да присъстват на сесии, разискващи важни теми като „Перспективи в развитието,  експлоатация и поддръжката на ядрени съоръжения – нови подходи“ , „Технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. Преработка и съхранение на РАО и ОЯГ – обмeн на информация за изпълнение на подобни проекти“ , „Удължаване срока на експлоатация на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй“ – реално състояние и обмeн на информация за изпълнението на подобни проекти“. Също така студентите имаха възможност се срещнат с бизнеса, да разберат повече за дейността им и да получат информация за възможностите за стажове, работа и обучения.

ТЕКСТ И СНИМКИ : Адела Бозмарова

_DSC0473 _DSC0494 _DSC0503