ПОСЕЩЕНИЕ НА ГКПП КАЛОТИНА

На 27.05.2016г. студентите от катедра „Национална и регионална сигурност“ посетиха ГКПП Калотина. Студентите от четвърти курс от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“  и магистрите от програмата „Ядрена сигурност“ бяха придружени от ръководителя на катедрата проф. д-р Димитър Димитров, а също от гл.ас. д-р Константин Пудин, ас. д-р Екатерина Богомилова и д-р Милка Йосифова.

Студентите и техните преподаватели бяха посрещнати от старши инспектор Светослав Костадинов, началник на ГКПП Калотина, който направи подробна презентация. Той говори за структурата и функциите на ГКПП Калотина. Също бе спомената и важната роля на пункта, както за сигурността на страната, така и на Европейския съюз. Г-н Костадинов отбеляза, че ГКПП  Калотина е вторият по големина гранично-пропусквателен пункт в България.

Началникът на ГКПП Калотина изтъкна предимствата на информационната система, която е внедрена в структурата на „Гранична полиция“ от американски експерти. Той подчерта, че значително е улеснила работата на служителите и също е спомогнала за по-ефективно изпълнение на задачите.  Г-н Костадинов информира аудиторията и за радиационните детектори, които засичат нивото на радиация на преминаващите МПС-та. Той подчерта, че това е изключително важно съоръжение, което предпазва населението от радиация. Тя се съдържа в строителни материали, авточасти и в хранителни продукти. За студентите бе интересно да чуят различни казуси, с които се е сблъсквал екипът на г-н Костадинов. Той разясни цялостната процедура на засичане и локализиране на радиация в МПС-та. Също така началникът каза, че всички събития се записват и се архивират. Тази информация се обработва и може да се използва. Г-н Костадинов спомена, че на ден се активират по няколко аларми за радиация и всички те се проверяват.

Студентите имаха възможността да обиколят територията на пункта. Те видяха отделните места за преминаване на леки автомобили, автобуси и товарни автомобили. Както и радиоактивните детектори, за които бяха информирани по време на презентацията.

Преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност“ изразиха своите благодарности към началника на ГКПП Калотина, г-н Костадинов, и неговия екип за изчерпателната презентация и обиколката на пункта, която бе изключително интересна за студентите.

ТЕКСТ И СНИМКИ : Адела Бозмарова