ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ НА ТЕМА „ТРАФИК НА ХОРА“ В ГРАД БАНКЯ

20160510_122428_Burst01 (1)Преподаватели от катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС с ръководител проф. д-р Димитър Димитров участваха в информационна кампания на тема: „Трафик на хора“.  По покана на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в град Банкя в рамките на няколко дни бяха направени презентации пред ученици от 8,9, 10 и 11 клас в 78 СОУ „Христо Смирненски“ и ПГТ „Алеко Константинов“.

Гл.ас. д-р Константин Пудин, гл.ас. д-р Недко Тагарев и докторант Дарина Желязкова запознаха учениците с проблема за трафика на хора. Подробно бе изяснена същността и обхвата на явлението, в което според различни източници са въвлечени между 20 и 30 млн. души в цял свят. Представени бяха различните форми на трафик на хора,  в т.ч. сексуална експлоатация, трудова експлоатация, трафик на органи, трафик с цел просия, дългово робство, трафик на бебета, трафик на деца с цел участието им във военни конфликти и др. Учениците бяха информирани за начините на въвличане в различните видове трафик, а също получиха ценни препоръки как да намалят риска от това да станат техни жертви.

Актуалността на темата и увлекателното й представяне допринесе за привличане на вниманието на учениците. Многото зададени въпроси показаха, че те имат интерес към този сериозен проблем.

От името на проф. д-р Димитър Димитров и екипа на катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС с директор доц. д-р Цветан Цветков на библиотеките на двете училища бяха дарени трите тома „Трафик на хора. Социално-икономически аспекти”. Те съдържат резултатите от научноизследователски проект с ръководител проф. д-р Стефан Христов на тема „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, който катедрата и центърът реализираха съвместно с представители на държавни институции, Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и БАН в периода 2009-2012 г.

В рамките на кампанията кметът на град Банкя, Рангел Марков, покани в Ритуалната зала заместник-директорките на 78 СОУ „Христо Смирненски“ и на ПГТ „Алеко Константинов“, г-жа Веселинова и г-жа Маркова, и техни възпитаници, където им връчи осигурените  наръчници за борбата с трафика на хора. На срещата кметът изтъкна, че това се случва успоредно с беседите, свързани с трафика  на хора, водени от преподаватели  в катедра „Национална и регионална сигурност“ при УНСС.