ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ПОЛК. ПЕТЪР ПЕТРОВ

Във връзка с обучението на студентите по дисциплината “Актуални проблеми на отбраната и сигурността“, на 17.05 гост-лектор бе полковник Петър Петров, държавен експерт в отдел „ Програмиране на отбранителните ресурси“ в Министерство на отбраната. Темата на лекцията бе „Интегрирана система за управление на ресурсите за отбрана“.

В началото студентите бяха въведени в темата, като бяха представени основните документи регламентиращи управлението на ресурсите за отбрана, както и основните принципи, които се следват.

Полковник Петров запозна аудиторията със структурата на програмния проект, като подчерта, че водещ е резултатът. Бяха споменати и „ Трите К“ т.е. трите въпроса „Какво искаме да постигнем?“, „ Колко да направим, за да го постигнем?“ и „ Колко ще ни струва?“, които се задават при създаването на един програмен проект.

Полковник Петров, разказа на студентите, че Министерство на отбраната е първото министерство, което въвежда програмния бюджет през 2000г. През 2005г. няколко други министерства следват примера на МО, а през 2007 програмното бюджетиране е въведено напълно в България.

Беше разгледана Интегрираната система за управление на ресурсите за отбрана. Г-н Петър Петров представи изчерпателна информация за нейните етапи – планиране, програмиране, бюджетиране, изпълнение и отчет. Той обясни спецификите на всеки един етап и взаимовръзките между тях. Бяха споменати и финалните документи, които се издават при всеки един от етапите и сроковете, които обхващат. Полковник Петров говори и за отбранителните политики на МО и основните цели, които се следват, както и основните им приоритети.

ТЕКСТ И СНИМКИ : Адела Бозмарова