ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ТОДОР ГЕЛЕВ

„Финансовият орган е сърцето на една организация. Ако той спре да работи или не функционира правилно, цялата структура спира да функционира.“ Т. Гелев

На 10.05.2016 г. пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ се проведе публична лекция с г-н Тодор Гелев, директор дирекция „Финанси“, МО. Тема на лекцията бе бюджетът, неговото формиране и управление. Представянето бе условно разделно на три модула. В първия бе разгледана разходната част на бюджета, във втория – приходната, а в третия вниманието бе насочено към системата за управление и контрол на разходите – СЕБРА (Система за Електронни Бюджетни Разплащания).

Преди всичко аудиторията бе запозната с нормативната база, релевантна към бюджета. На първо място, основополагащ е Законът за публичните финанси. На второ място са Законът за държавния бюджет и придружаващото го ПМС. На следващо място са Закон за счетоводството, Бюджетни указания по разходването на бюджета на МО и т.н.

По-нататък вниманието бе насочено към основната терминология и принципи във връзка с формирането и разходването на бюджета. Отбелязано бе, че приходите и разходите се формират по единна бюджетна класификация, която се утвърждава от министъра на финансите.

Характерно за бюджетните предприятия е, че нямат право да вземат кредити, дори да има не достигат финанси. В такава ситуация държавата може да вземе кредит и да отпусне финанси на бюджетните предприятия отново под формата на бюджет. Бюджетът се разделя на 12 части съответно за всеки месец. Ежемесечно се прави заявка от МО до МФ на база заявките на второстепенните разпоредители и от МФ се отпуска бюджет за всеки отделен месец. Бюджетът се разделя на три основни параграфа: 1. Разходи за персонал; 2. Текуща издръжка и отделно Капиталови разходи, в които се включват ДМА със стойност над 1000 лв.

„Бюджетът – посочи г-н Гелев – това означава разходи, т.е. с каква сума разполагаме за разходване през дадената година.“ Разходите се разходват по приоритети. Така например, най-напред се осигуряват и извършват приоритетно разходите за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване на военнослужещите и цивилните служители по служебни и трудови правоотношения. Характерно е, че от параграф в параграф не могат да се местят средства, т.е. от „Разходи за персонал“ не може да се прехвърлят в „Текуща издръжка“ и обратно. Допустимо е обаче при определени условия прехвърляне между отделните подпера на дадения параграф.

Приходите, които за МО тази година са около 44 млн, също са разпределени по параграфи, сред които – глоби, такси, дарения, продажби на ненужни въоръжения и техника и т.н. Най-същественото перо, формиращо приходите на МО е от продажба на ненужни имоти, техника, излязла от употреба и земи. Целта на такива продажби от страна на МО обаче, е не толкова увеличаване на приходите, колкото намаляване на разходите (от поддръжката им). Това се дължи на факта, че по закон приходите от продадена собственост, която е на МО не се връщат в бюджета на МО, а в Републиканския бюджет.

СЕБРА. За да разберем по-лесно същността на СЕБРА, бихме могли неформално да я сравним със системата за електронни плащания „ePay”.

Работата със Системата за Електронни Бюджетни Разплащания – СЕБРА е регламентирана с Наредба №3 на БНБ „За паричните преводи и платежните системи” и указания на МФ и БНБ. Смисълът на единната сметка е централизиране при управлението на паричните потоци в бюджетните предприятия от страна на Министерство на финансите, което има за цел ефективен контрол по целесъобразност и законосъобразност на извършваните разходи. Тези идеи са възприети при цялостното изграждане на СЕБРА, в която участници са БНБ, Министерство на финансите,  Първостепенните и второстепенни оторизирани бюджетни предприятия. Главен администратор на СЕБРА са БНБ и МФ, т.е. наличен е постоянен мониторинг на разплащанията през системата и то на високо равнище.

Системата се пуска през 2000 г./ пилотно и експериментално/ най-напред в МО. Доказала ефективността си, само няколко години по-късно системата се въвежда във всички останали министерства и другите бюджетни предприятия.

Текст и снимки: София Стефанова