ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ „АНТИКОРУПЦИОННО ОБРАЗОВАНИЕ“

На 09.05.2016г. в УНСС се проведе Заключителен семинар по антикорупционни политики, който бе част от проекта „Антикорупционно образование“, организиран съвместно с катедра „Национална и регионална сигурност“. Семинарът бе под патронажа на вицепремиера и министър на образованието и науката – Меглена Кунева. На семинара присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р. Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Важни гости на събитието бяха заместник-омбудсман  на Република България, д-р. Диана Ковачева, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Пламен Георгиев, директор на Световната банка за България, Тони Томпсън и изпълнителният директор на асоциация „Прозрачност без граници“, Калин Славов. На събитието присъстваха също преподаватели и студенти.

Проф. д.ик.н. Стати Статев откри семинара като каза, че за университетът е чест организирането на проекта по „Антикорупционно образование“ . Проф. Статев правилно отбеляза, че не е възможно корупцията да се изкорени напълно, но целта, която трябва да следваме, е да се придвижим към параметрите на развитите страни.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката, г-жа Меглена Кунева говори за основните страни, които засяга новият Закон за предотвратяване на корупцията. Тя посочи, че проблемът е ясно дефиниран и е създадена институционална основа за борбата с корупцията. Министър Кунева изтъкна и огромното значение на обществената подкрепа във връзка със създаването на този нов закон. Тя подчерта, че най-важната задача не само  у нас, а и в Европа, е да бъде върнато доверието на гражданите.

Проф. д-р. Димитър Димитров очерта задачите на семинара и също подчерта важността на проблема и значимостта на проекта „Антикорупционно образование“ . Той благодари за съвместната работа на всички организатори и участници в проекта.

Заместник-омбудсман на Република България, г-жа Диана Ковачева, говори по темата „Противодействие на корупцията и лошата администрация: международни стандарти“. Бяха разгледани различни дефиниции на явлението корупция. Г-жа Ковачева разкри пред аудиторията ролята на омбудсмана като независим орган, във връзка с въздействието на корупцията. Тя подчерта, че Омбудсманът не може да разследва, но може да оказва натиск върху администрацията на институциите. Също така тя разкри връзката между корупцията и нарушаването на човешките права.

По време на заключителния семинар, въпросите за корупцията и противодействието на корупцията разисква също и председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Г-н Пламен Георгиев разкри функциите на комисията. Той подчерта колко е важно, различните институции да си кореспондират и да работят съвместно при противодействието на корупцията. Тони Томпсън, председателят на Световната банка, представи пред аудиторията ролята на Световната банка, нейните подходи и мерки във връзка с антикорупцията.

На края на семинара, на студентите, взели участие в проекта, бяха връчени сертификати от заместник ректора на УНСС, проф. д-р. Валентин Гоев.

ТЕКСТ И СНИМКИ : Адела Бозмарова