ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ПОЛК. ИВАН БЕЧЕВ

На 03.05.16 г. се проведе поредната публична лекция по дисциплината „Актуални проблеми в отбраната и сигурността“.  Гост-лектор бе полк. Иван Бечев, заместник-директор на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ (ППБ). Предмет на лекцията бяха „Стратегията за управление на риска в отбранителните програми на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА“ и „Методическо пособие за разработване документи по управление на риска в отбранителните програми в Министерство на отбраната“.

Полк. Иван Бечев започна лекцията си с представяне уникалността на дирекция ППБ, която се занимава с управление на процесите в МО и в отбраната на страната като цяло. Такава дирекция има само в Министерството на отбраната, в другите министерства няма изградени структури с аналогични функции.

По думите на лектора „управлението на риска е една много модерна в последните години дейност, обект е и на множество международни програми“. Преди да се стигне до задачите по управление на риска, първо е важно да  се знае как правилно да се организират дейностите, т.е. необходимо е добро познаване на теоретичните основи на програмното и на проектното управление.

Програмите са насочени към постигане на дадена стратегическа цел на Министерство на отбраната, т.е. те са с продължителен период на изпълнение. Такава стратегическа цел се постига чрез поставянето на по-малки цели, за изпълнението на всяка, от които се създава проект, за осъществяването на който се изпълняват отделни задачи и дейности. Проектът е начин за въвеждане на промяна. Той винаги има начало и край, т.е. срок, докато програмата е по-дългосрочна дейност. Всеки проект цели промяна в цялостната програма и в самата организация като цяло. Друго характерно за проекта е, че той винаги е уникален. Именно поради тези си характеристики – на уникална, не правена до момента дейност, водеща до промяна, един проект винаги носи и рискове при осъществяването си. Тук стигаме до важността на управлението на риска (УР). Същността на риска се изразява във възможността да настъпи събитие, което ще повлияе неблагоприятно върху постигане на планираните цели на структурата/организацията.

Управлението на риска цели избягването на тези рискове или поне смекчаване на техните неблагоприятни последици. УР се разпределя в четири основни етапа:

  1. Идентифициране на рисковете;
  2. Анализ и оценка;
  3. Противодействие;
  4. Наблюдение, мониторинг и изготвяне на периодични доклади за УР.

При желание за по-подробно запознаване с материята на УР, полк. Бечев препоръча разглеждане текста на двата документа, обект на днешната лекция, а именно:

  1. „Стратегия за управление на риска в отбранителните програми на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА“ и
  2. „Методическо пособие за разработване документи по управление на риска в отбранителните програми в МО“.

Текст и снимки: София Стефанова