Публична лекция на тема „Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията“

1Във връзка с проекта „Антикорупционно образование“ на УНСС и катедра „Национална и регионална сигурност“, който стартира в началото на месец април, на 12 април 2016 г. беше проведена публична лекция на заместник главния прокурор  на Република България, г-жа Мария Шишкова. Темата на лекцията бе „Ролята на Прокуратурата в борбата с корупцията“.

​Проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ даде началото на лекцията и беше модератор на цялостната дискусия.

​Като начало, г-жа Шишкова каза няколко мотивиращи думи на аудиторията от студенти, като подчерта, че процесът на обучение не завършва само с получаването на диплома, а е само началото на един труден път на самообучение и трупане на опит.

​В своята лекция, заместник главния прокурор акцентира върху факта, че антикорупционното законодателство е от изключителна важност, но тъй като корупцията има социален, икономически и политически аспект, това изисква много повече усилия и работа на отговорните лица, като допълни, че Прокуратурата играе много важна роля в борбата с престъпността.

​След това г-жа Шишкова се спря подробно на структурата на Прокуратурата на Р.България и представи подробна информация пред аудиторията за функциите и правомощията на държавния орган. Тя заяви, че българското законодателство има пълна рамка, съответстваща на международните актове. Също така допълни, че борбата с корупционните престъпление е много трудна, тъй като е обвързана с много институции, които трябва да си взаимодействат.

​На края на своята лекция г-жа Шишкова призова студентите да бъдат достойни и активни граждани и да не се поддават на ситуации, в които могат да предизвикат корупционни дейности.

​Проф. д-р Димитър Димитров сложи край на срещата, като отправи благодарности към г-жа Шишкова, от името на Университета за национално и световно стопанство и целия екип на катедра „Национална и регионална сигурност“.

Текст и снимки:Адела Бозмарова