СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „ИКОНОМИКА НА ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТТА” ПОСЕТИХА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

_DSC0861На 18.11.2015г. студенти от четвърти курс от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ посетиха сградата на Народното събрание. Посещението бе осъществено със съдействието на проф. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС в рамките на обучението по дисциплината „Основи на политиката за сигурност“.

Студентите имаха възможност да присъстват на извънредно парламентарно заседание, на което бе обсъждан бюджета за 2016 година, в т.ч. частта му за отбрана и вътрешен ред и сигурност.

При посещението студентите заедно с техните преподаватели гл.ас. д-р Константин Пудин, ас. д-р Недко Тагарев, ас. д-р Екатерина Богомилова – научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност” и докторант Захари Горанов разгледаха западната и източната част на сградата на парламента. Г-н Красимир Красимиров от Пресцентъра на Народното събрание запозна студентите с интересни исторически факти, свързани със сградата и дейността на институцията през годините.

Катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС дари на библиотеката на Народното събрание свои публикации. Сред изданията са и две изследвания, проведени от екипа на катедрата, „Икономически аспекти на тероризма“ с ръководител проф. д-р Димитър Димитров и „Социално-икономически аспекти на трафика на хора“ с ръководител проф. д-р Стефан Христов.

След сградата на Народното събрание четвъртокурсниците посетиха сградите и на други две държавни институции, които имат отношение към политиката за сигурност на Република България, а именно сградата на Президентството и Министерския съвет.

Текст и снимки: Адела Бозмарова, спец. „ИОС“, ІV курс

scaled_1 scaled_2