Участие на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС в проект на ОССЕ

Reviving_Co-operative_Security_in_Europe_through_the_OSCE_web_cover_kleinВ периода май-октомври 2015 г. представители на катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС взеха участие в международен проект на тема „Принос на Академичната мрежа на ОССЕ в работата на Панела от изтъкнати личности”. Целта на проекта бе да бъдат обсъдени и формулирани предложения от страна на академичната общност, които да подпомогнат разработването на доклада на Панела от изтъкнати личности на ОССЕ. Панелът е натоварен със задачата да изработи до края на 2015 г., когато приключва сръбското председателство на Организацията, препоръки за това как да се възроди и укрепи идеята за европейската сигурност като „общ проект“ в условията на възобновено противопоставяне Изток – Запад.

Д-р Константин Пудин взе участие във финалното обсъждане на публикацията на проекта във Виена, Австрия като представител на екипа на катедрата. Наред с катедра „Национална и регионална сигурност” и ЦСИОС при УНСС в работата на проекта, приключил с изготвянето на доклада „Възраждане на кооперативната сигурност в Европа чрез ОССЕ”, в него участваха още 16 от 45 члена на Академичната мрежа на ОССЕ, сред които: Стокхолмски международен институт за изследване на мира (Стокхолм, Швеция), Австрийски институт за международни отношения (Виена, Австрия), Център за изследване на сигурността (Цюрих, Швейцария), Полски институт за международни отношения (Варшава, Полша), Институт за изследване на мира (Франкфурт, Германия), Средиземноморска академия за дипломатически изследвания (Валета, Малта), Финландски институт за международни отношения (Хелзинки, Финландия), Институт за международни отношения и политически науки (Вилнюс, Литва), Институт за световно стопанство и международни отношения (Москва, Русия) и др.

През 2014 г. Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС), който е спомагателно звено към катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС бе приет за член на Академичната мрежа на ОССЕ (The OSCE Network of Think Tanks and Academic Institutions). С това той стана първата българска институция, представена в нея.